Skip to main content

Kako do ujednačenog tena?

image

Kako do ujednačenog tena?

Objavljeno:
01.09.2017
Autor:
Dragana Cibula

Zbog čega nastaju hiperpigmentacije, pege i fleke i kako ih tretirati?

Da li imate problem hiperpigmentacija kože koja se manifestuju nastajanjem tamnih mrlja na koži, svetlosmeđe do crne boje, različitih veličina i oblika?

Zbog čega nastaju hiperpigmentacije, pege i fleke i kako ih tretirati? Da li imate problem hiperpigmentacija kože koja se manifestuju nastajanjem tamnih mrlja na koži, svetlosmeđe do crne boje, različitih veličina i oblika?

Postoji više razloga za nastanak fleka na koži:

  • Pigmentacijske mrlje, npr: staračke pege, uzrokovane su izlaganjem suncu, stoga se uglavnom javljaju na delovima tela koji su mu najčešće izloženi, poput lica, dlanova i ruku. To su uglavnom mali, tamni delovi kože koji postaju vidljiviji na jesen, kada letnji ten počne da bledi..
  • Melasma ili kloasma često nastaju zbog hormonskih promena, tokom trudnoće ili uzimanja kontracepcijskih pilula te uzrokuje pojavu tamnih, nepravilnih područja koja mogu zahvatiti velik deo lica ili ruku.

  • Postupalna hiperpigmentacija nastaje zarastanjem povreda ili rana na koži nakon čega ostaje plitka mrlja odnosno diskoloracija. Uglavnom se susreće kod pacijenata koji se leče od akni, ali je takođe mogu izazvati kozmetički zahvati.

Prekomerno izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije, s obzirom na to da sunčeva svetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin deluje kao prirodna zaštita kože od sunca štiteći je od štetnih UV zračenja; zbog njega koža izložena suncu dobija preplanuli ten. Međutim, prekomerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.

Ukoliko imate fleke, izlaganje suncu može pogoršati stanje i mrlje mogu postati još tamnije.

Pobrinite se da nakon uživanja u sunčanim danima, svoju kožu dubinski regenerišete, smanjite pojavu tamnih mrlja i oslobodite je od postojećih hiperpigmentacija.

Multiactiv Ultra Regenerativni serum na bazi 80% filtrata puževe sluzi ima efekat posvetljivanja hiperpigmentacija i ožiljaka, kao i ostalih nepravilnosti na koži. Serum je lagane teksture, te ga koža veoma brzo apsorbuje. Prirodni aktivni sastojci sadržani u puževoj sluzi prodiru u najdublje slojeve kože i veoma efikasno obnavljaju i pojačavaju strukturu kože, dajući joj čvrstinu i elastičnosti. Osim što potpomaže uklanjanju nepravilnosti na koži, serum intenzivno hidrira kožu i sprečava da izgleda umorno i beživotno. Može se koristiti samostalno i ciljano nanositi na problematična područja koja želite da tretirate, ali i kao podloga za Ultra Energetsku kremu.

Ukoliko pigmentaciona fleka počne da menja veličinu, oblik, boju, ili svrbi ili krvari, neophodno je posetiti dermatologa.