Skip to main content

Formule i sastojci

Da li ste se zapitali kako nastaje kozmetički proizvod? 

Kada se razvija novi proizvod u pogonu kozmetike, kao i u ostalim pogonima YUCO-Hemije, nakon kreiranja u laboratoriji sledi njegovo testiranje. Proizvod stvoren u laboratoriji testira se na stabilnost i postojanost, ukoliko zadovolji sve kriterijume traženog kvaliteta, pristupa se probnoj proizvodnji. Uzorci probne prizvodnje se zajedno sa anketnim listom daju na anketiranje. Na osnovu rezultata ankete proizvodi se mogu još dodatno korigovati.  Pre početka industrijske prizvodnje proizvod prolazi kliničko i dermatološko ispitivanje.Proizvodnja je organizovana u skladu sa međunarodnim standardom kvaliteta ISO 9001, koji je garant konstantnog kvaliteta proizvoda.

Kako se biraju sastojci i prave formulacije koje čine Vašu kožu lepom i negovanom.

Proces proizvodnje započinje kontrolom sirovina koje ulaze u sastav proizvoda, kao i svake faze proizvodnje.

Obzirom da su MULTIACTIV proizvodi bazirani na komponentama prirodnog porekla (ulja, ekstrakti), vodimo računa o tome da su  sirovine uvek sveže i najboljeg kvaliteta, sve u cilju da krajnji efekat tih komponentata na koži bude maksimalan.

Takođe veoma vodimo računa o poreklu sirovina, gledamo da one budu biljnog i mineralnog porekla i sa što manje alergena. Tako na primer glicerinmonostearat koji je emulgator u velikom broju proizvoda, zatim osnovni emulgator REVITA DERM kolekcije, kao i veliki broj emolijenata su biljnog porekla. Kolagen i elastin inače strukturni elementi kože takođe su biljnog porekla. Ovakve supstance koža bolje usvaja, manja je mogućnost da izazovu iritacije kože, a kreme su delotvornije i kvalitetnije.

Ono što je još zanimljivo je da se Hijaluronska kiselina uglavnom dobija iz bakterija, međutim bitno je da naglasim da je mi kupujemo od jedinog proizvođača u svetu koji je dobija iz nepatogenih sojeva bakterija i da je licencirana. Veliki broj drugih dobavljača za njeno dobijanje koriste sojeve stafilokoka i slično.

O kvalitetu mirisa takođe veoma vodimo računa s obzirom da su oni vrlo česti uzročnici alergija i kupujemo ih od najpoznatijih proizvođača od kojih kojih kupuju najpoznatija svetska imena iz oblasti kozmetike.

Pored kvalitetnih sirovina veoma je bitan kvalitet vode koja se koristi za proizvodnju, pa smo u tu svrhu naš pogon opremili najsavremenijim uređajem za prečišćavanje vode, koji daje vodu propisanog kvaliteta.

Najveći deo naših proizvoda su kreme i losioni koji pripadaju emulzijama. Obzirom da su emulzije nestabilni sistemi koje čine vodena i uljna faza,  pored dobrog emulgatora veoma je bitno da se proizvodnja obavlja u kvalitetnim uređajima sa najsavremenijim sistemom mešanja i homogenizacije proizvoda.

Nakon zamešavanja, sledeća faza proizvodnje je punjenje proizvoda. Stepen automatizacije nam je u ovoj fazi veoma visok, pogon je opremljen novom linijom za punjenje proizvoda koju čine automatka punilica, gde se pune proizvodi u teglice ili boce, siling uređaj gde se na teglice stavlja aluminijumska folija; zatim čepilica gde se zatvaraju proizvodi i na kraju etiketirka gde se lepe etikete na proizvodima. Postoji poseban uređaj za punjenje tuba, na kome se pune tube različitih zapremina.

Posle punjenja, na proizvodima se štampa rok upotrebe i obeležava šarža čime se omogućuje njegovo praćenje na tržištu, što je obavezna procedura u sistemu kvaliteta ISO 9001.

U ovom pogonu se nalazi i najnovija mašina za celofaniranje gde se na gotov odštampan proizvod u papirnoj kutijici stavlja celofan (polietilenska folija). To potrošačima daje sigurnost da proizvod nije kontaminiran otvaranjem.

U pogonu imamo mogućnost da punimo prizvode i u kesice, to su za sada proizvodi Hotelske kozmetike, ali i  testera, namenjenih promociji MULTIACTIV proizvoda, jer želimo da  što više potrošača proba naše proizvode i uveri se u njihov kvalitet.