Skip to main content

Kako pravilno štititi i negovati kožu tokom leta

image

Kako pravilno štititi i negovati kožu tokom leta

Objavljeno:
11.06.2021
Autor:
Dragana Cibula

Kako odabrati pravi proizvod za sunčanje, šta znače skraćenice SPF, UVA, UVB, da li su bolji proizvodi sa hemijskim ili fizičkim filterima?

Reč stručnjaka dipl. ing. Vesna Jelenić, direktor razvoja i proizvodnje Multiactiv kozmetike, otkriva

KAKO DA PREPOZNATE DOBAR PROIZVOD ZA SUNČANJE

Šta treba da obuhvata pravilna zaštita kože?

Poslednjih godina svest o štetnosti prekomernog izlaganja sunčevim zracima se povećava i sve je veći akcenat na pravilnoj zaštiti kože od sunca. Iako se koriste samo tokom letnje sezone, proizvodi za sunčanje predstavljaju izuzetno bitan deo kompletne nege kože. Osim neprijatnog crvenila koje je posledica dužeg boravka na suncu bez adekvatne zaštite, sunčevi zraci imaju kumulativan efekat na kožu i izazivaju dehidrataciju, pojavu bora i oštećenje DNK što dovodi do fotostarenja kože. Koža sve pamti, neke posledice nisu vidljive odmah, ali vremenom će se ispoljiti. Zbog svega navedenog BITNO JE DA PROIZVOD ZA SUNČANJE ISTOVREMENO OMOGUĆAVA I NEGU KOŽE, odnosno da u sebi sadrži komponente koje će nadokaditi vlagu, uticati da koža iako isušena sunčevim zracima nakon sunčanja bude elastična i zategnuta.

Da li su nam potrebni i hemijski i fizički filteri?

Pravi izbor proizvoda za sunčanje podrazumeva proizvod koji u sebi sadrži više vrsta i hemijskih i fizičkih UV filtera. Dok hemijski filteri apsorbuju UV zrake i pretvaraju ih u toplotu, fizički filteri imaju sposobnost odbijanja UV zraka. Kombinacija više hemijskih filtera omogućava zaštitu od šireg opsega UV zračenja. Fizički filteri su fotostabilni, pokrivaju širok spektar zračenja i štite odmah nakon nanošenja proizvoda. ADEKVATNA KOMBINACIJA FIZIČKIH I HEMIJSKIH UV FILTERA OMOGUĆAVA SIGURNU ZAŠTITU KOŽE OD SUNCA, jer sinergijsko dejstvo omogućava bolje rastvaranje filtera, odnosno ravnomernu raspodelu filtera prilikom nanošenja proizvoda na kožu. Ovako formulisani proizvodi se lako nanose, razmazuju i upijaju.

Po čemu se izdvajaju zaštitne kreme za lice?

Koža lica je izložena sunčevim zracima tokom cele godine, a njihov intenzitet je najjači u letnjem periodu kada kreme sa višim zaštitnim faktorom, SPF veći od 30 ili SPF 50 zamenjuju uobičajenu dnevnu negu. Da bi se krema za sunčanje koristila svakodnevno mora da zadovolji, pored adekvatne zaštite i niz drugih zahteva – formulacija treba da ima visoke standarde koji su postavljeni za proizvode za negu, odnosno da se lako razmazuje, lepo upija i najvažnije da sadrži negujuće komponente koje kožu lica čine hidriranom i lepom.

Deca&sunce

Što je dete mlađe, koža je osetljivija na sve negativne uticaje iz okoline. Zbog toga birajte sredstva za sunčanje specijalno prilagođena dečjoj koži. Pored visokog zaštitnog faktora, proizvodi za decu treba da sadrže i negujuće komponente kao što su pantenol, vitamin E, karotensko ulje i umirujući ekstrakt morske kamilice.

Šta posle sunčanja?

Na našim prostorima vlada mišljenje da je preplanula koža lepša, a da bi što duže uživali u lepom tenu potrebna je adekvatna nega posle sunčanja. Suvoj i dehidriranoj koži maksimalnu negu pružaju komponente poput aloe vere, vitamina E, pantenola, koje umiruju, ublažavaju crvenilo, revitalizuju, hidriraju i podižu tonus kože.

 

SAVET PLUS Osim odabira pravog proizvoda za zaštitu od sunca, pravilna nega u letnjim mesecima podrazumeva i praćenje UV indeksa, korišćenje dovoljne količine proizvoda za sunčanje i izlaganje suncu u delovima dana kad je zračenje manje.